rimpels

rimpels: 10 praktische tips & nuttige informatie

Ontstaan van rimpels

Rimpels ontstaan door veroudering van de huid. Het vorderen van de leeftijd is natuurlijk een belangrijke oorzaak, maar ook andere zaken kunnen bijdragen tot veroudering van de huid. Veel zon en veel gebruik van de zonnebank kunnen de huid sneller doen verouderen. De zon versnelt de afbraak van elastine in de huid, waardoor de huid slapper wordt. Roken versnelt ook het vormen van rimpels. Een droge huid zal eerder rimpels krijgen dan een vette huid. Erfelijke aanleg is eveneens een bepalende factor.
Je kunt rimpels grofweg onderverdelen in drie soorten:

Fijne rimpels

Fijne rimpels ontstaan door verminderde elastine vezels in de huid. Wanneer je de huid met twee vingers aanspant, zie je ze niet meer.

Diepe rimpels

Diepe rimpels zijn groeven en plooien in de huid. Als je de huid met twee vingers aanspant, blijf je ze zien.

Fronsrimpels

Fronsrimpels zijn diepe rimpels die door al dan niet bewust aanspannen van de huid ontstaan.

Tegenwoordig bestaan er veel methoden om het verouderingsproces van de huid te vertragen. Met plastische chirurgie en injectabels is het zelfs mogelijk de klok een aantal jaren terug te draaien. Sommige behandelingen zijn behoorlijk ingrijpend en prijzig. Nieuwe technieken maken de drempel voor huidverjonging echter steeds toegankelijker voor iedereen. Het is een kwestie van smaak hoever je wilt gaan met de natuur een stokje voor te zijn. Rimpels geven het gezicht volgens sommigen karakter, maar de meeste mensen kiezen toch liever voor de eeuwige jeugd.

De bestrijding van rimpels begint bij een gezond leven. Eet veel fruit en groenten. Hierin zitten veel anti-oxidanten. Drink per dag voldoende water om afvalstoffen af te voeren. Geniet van de zon, maar met mate. Als je een gezonde huid wilt hebben, laat je de sigaretten maar liever liggen. Vermijd stress en zorg iedere dag voor minimaal vijf minuten absolute ontspanning. Wat je nog meer zelf kunt doen (of laten doen) tegen rimpels lees je in de volgende tips.

Antirimpelapparaten

Je kunt thuis ook aan de slag met speciale anti rimpel apparaten. Onderstaande apparaten zijn ‘afgekeken’ van de technieken die bij de schoonheidsspecialiste worden gebruikt.

Micro-dermabrasie

Verschillende bekende merken hebben een apparaatje op de markt gebracht waarmee je thuis je eigen micro-dermabrasie behandeling kunt doen. Het apparaat heeft een spons waarmee je scrubcrème over het vochtig gemaakte gezicht verdeelt. Het apparaat zorgt ervoor dat de scrubcrème extra goed in de huid wordt gemasseerd. De huid voelt gladder en zachter aan.

Peelingapparaat Crystal Renew

Het peeling apparaat Crystal Renew is vergelijkbaar met de micro-dermabrasie, alleen professioneler. Dode huidcellen worden met behulp van fijne kristallen verwijderd. De doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd. Het apparaat absorbeert de dode huidcellen.

Safetox

De safetox is een apparaat dat oorspronkelijk werd ontwikkeld tegen migraine. Men ontdekte dat het apparaat rimpels liet verdwijnen en preventief werkte tegen de vorming van nieuwe rimpels. Het apparaat brengt de gezichtspieren tot rust die op hun beurt de huid op een natuurlijke manier liften. Het apparaat wordt dagelijks vijf minuten gebruikt.

Derma Wand

De Derma Wand is een apparaat dat zorgt voor een goede doorbloeding van de huid. Tijdens de behandeling met de Derma Wand ontstaat verrijkt zuurstof. De huid wordt geprikkeld zich snel te herstellen en te verjongen. Je dient het apparaat dagelijks te gebruiken nadat je de huid hebt schoongemaakt. Na de behandeling met de Derma Wand breng je een antirimpelcrème aan. Deze kan nu nog beter haar werk doen.

Antirimpelcrèmes

Voor het behoud van een mooie huid heb je de juiste huidverzorging nodig. Reinig je huid iedere ochtend en avond en gebruik voedende crèmes. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Begin in ieder geval op jonge leeftijd met een crème met een beschermingfactor tegen de zon. Met de juiste crème ben je er beter tegen gewapend als het moment is gekomen dat je huid aan elasticiteit begint te verliezen. De eerste rimpels ontstaan meestal rond het dertigste jaar, maar dit verschilt ook per huidtype.

De nieuwste technieken zorgen ervoor dat de nieuwe antirimpelcrèmes steeds doeltreffender hun werk doen, al bestaat de perfecte antirimpelcrème nog niet. Een antirimpelcrème brengt vocht in, werkt radicalen tegen, stimuleert het eigen herstel en produceert collageen.
Bepaalde ingrediënten verminderen inderdaad effectief de veroudering van de huid. Vitamine A helpt bij de bestrijding van fijne rimpels. Vitamine C stimuleert de circulatie en aanmaak van collageen. Fruitzuur (AHA) vermindert zichtbare tekenen van huidveroudering. Dit ingrediënt is echter niet voor iedereen geschikt. Zeker niet voor de gevoelige huid. De antioxidant Alfa Lipoic Acid (ALA) gaat vrije radicalen tegen en stimuleert het celmetabolisme. Het wordt verwerkt in crèmes voor de rijpere (oudere) huid. Dimethylaminozuur verbetert de structuur van de huid en verlevendigt de teint.

Veel commerciële antirimpelcrèmes bevatten vitamine A (retinol), vanwege het bindweefsel stimulerend effect. Het gaat verslapping van de huid tegen. Nog krachtiger werkt het vitamine A zuur. Vitamine A zuurcrème (tretinoïne) is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Het is een doeltreffende crème tegen fijne rimpels. Je dient de crème langere tijd dagelijks toe te passen. Het heeft een peeling effect. Fijne rimpels en fijne onregelmatigheden zullen na verloop van tijd vervagen. De crème is echter niet voor ieder huidtype geschikt.

Het is persoonlijk welke antirimpelcrème het meest geschikt is voor jou. Vraag advies aan de schoonheidsspecialiste of een dermatoloog. Of probeer door middel van monsters zelf uit te vinden welke crème voor jou het prettigst is.

Behandeling zonder mes

De schoonheidsspecialiste is gespecialiseerd in specifieke behandelingen om de huid te verjongen en rimpels te vervagen. De behandelingen bij de schoonheidsspecialiste zijn goedkoper dan die in een privékliniek. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig. In sommige schoonheidssalons worden speciale behandelingen verricht. Voor de onderstaande behandelingen zijn speciale trainingen of opleidingen vereist.

Micro-dermabrasie

Micro-dermabrasie is een techniek waarbij de gezichtshuid met behulp van een apparaat wordt gepeeld. De bovenste huidlaag wordt daarbij pijnloos verwijderd. De huid wordt op deze manier gestimuleerd tot de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Bio skin jetting

Bio skin jetting is een techniek om rimpels en kleine littekens in het gezicht te verminderen. De methode is gebaseerd op het vermogen van de huid om te regenereren. De huid onder de rimpel wordt geactiveerd, waardoor zich daar nieuw weefsel zal vormen. De behandelingen zijn niet pijnlijk omdat er gebruik wordt gemaakt van een verdovingscrème. De behandelde rimpels zien er tot enkele dagen na de behandeling uit als fijne rode strepen. Voor fijne rimpels zijn ongeveer drie behandelingen nodig. Diepe rimpels hebben vijf behandelingen nodig.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een therapeutische massage die zich richt op het herstelvermogen van de huid. Door middel van stevige massagegrepen wordt de doorbloeding van de huid geactiveerd. De aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor een zichtbare verbetering van de gezichtshuid. De eerste behandelingen kunnen onaangenaam aanvoelen. Het weefsel wordt naarmate de kuur vordert soepeler en op dat moment wordt de bindweefselmassage als weldadig ervaren.

Botox

Botox is de populaire naam voor botuline-toxine, een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Het wordt in de geneeskunde gebruikt om spastische spieren te laten verslappen of bij de behandeling van chronische hoofdpijn. Tevens blokkeert het de werking van zenuwen die zweetklieren prikkelen. Zo wordt zweten voorkomen.

Botox wordt veel gebruikt om de fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en de kraaienpootjes aan de buitenste kant van de ogen te verzachten. Het blokkeert het signaal tot aanspannen tussen de zenuwen in de huid en de huidspieren. Deze worden als het ware lam gelegd, waardoor de spiertjes niet meer in staat zijn zich aan te spannen. Het effect van een behandeling met botox is niet direct zichtbaar. Het duurt ongeveer één tot twee weken voordat je het uiteindelijke resultaat kunt zien. Het effect houdt een aantal maanden aan. Daarna neemt de mogelijkheid om de spieren aan te spannen weer langzaam toe.

Mensen die veel fronsen kunnen baat hebben bij een behandeling met botox. Wanneer men veel fronst, zullen uiteindelijk ook bij ontspannen gezichtspieren de rimpels aanwezig blijven. Dankzij een behandeling met botox verdwijnen niet alleen de rimpels. De behandeling geeft tevens een ontspannen gevoel op de behandelde gebieden.

Botox wordt met een aantal kleine injecties aangebracht. De prikjes kunnen een beetje pijnlijk aanvoelen, maar dat ervaart iedere persoon anders. Soms ontstaat een kleine bloeduitstorting als een bloedvaatje bij het prikken geraakt wordt. Bij het prikken ontstaan kleine bultjes, die al snel weer wegtrekken. Een vervelende (maar zeldzame) bijwerking kan optreden als spiertjes behandeld zijn die het ooglid optillen. Het ooglid zal tijdelijk gaan hangen. Sommige mensen ervaren tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling.

De meeste mensen zijn tevreden over het resultaat van een behandeling met botox. Je kunt voor een behandeling met botox terecht bij veel particuliere klinieken. Het is belangrijk dat de behandeling door een ervaren arts (dermatoloog of plastisch chirurg) wordt uitgevoerd. De prijzen kunnen per kliniek erg variëren en worden meestal berekend per zone. De zones worden ingedeeld in fronsrimpels tussen de ogen, kraaienpootjes en de rimpels op het voorhoofd. Prijzen liggen tussen 175 en 775 euro.

Chemische peeling

Een chemische peeling is een techniek om onregelmatigheden van de huid zoals rimpels, maar ook een vlekkige pigmentatie, minder zichtbaar te maken. Bij een chemische peeling wordt de huid oppervlakkig behandeld met chemicaliën. De peeling verbrandt in feite de bovenste lagen van de huid. De huid zal zich daarna vernieuwen. Peeling is Engels voor ‘afpellen’ of ‘vervellen’. De huid zal zich vanzelf herstellen na een peeling. Het resultaat is een gladde en egale huid. Oppervlakkige peelings zijn bedoeld voor fijne rimpels (en vlekkige pigmentatie, wijde poriën en niet al te diepe acné-littekens). Matige en diepe peelings worden toegepast bij diepere groeven en rimpels. Oppervlakkige peelings kunnen meerdere keren achter elkaar worden gedaan.

Afhankelijk van het gewenste resultaat worden verschillende chemische samenstellingen voor de peeling gebruikt. Voor de oppervlakkige peelings gebruikt men glycolic zuur (tot 35 procent), melkzuur, peeling van Jessner en salicylzuur. Diepere peelings worden gedaan met een hogere concentratie glycolic zuur (tot 65 procent), trichloracetic zuur (meer dan 25 procent) en phenol.

Voor de behandeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht, waaraan de chemicaliën zijn toegevoegd. Het heeft even tijd nodig om in te werken. Hoe dieper de peeling, des te hoger de concentratie chemicaliën. Soms worden de te behandelen plaatsen verdoofd. Dat hangt samen met de diepte van de behandeling en de verdraagzaamheid van pijn van de klant. Een ventilator staat tijdens de behandeling gericht op de te behandelen plaatsen. Deze zorgt voor afkoeling. Een behandeling duurt 5 tot 20 minuten.

Na de behandeling kan de huid er wat vlekkerig uitzien. De huid kan strak aanvoelen en hier en daar zwellen. Dit duurt ongeveer een week. Er kunnen korstjes ontstaan, hoewel dat afhangt van de diepte van de peeling. Het duurt ongeveer 3 tot 5 dagen voordat je huid begint te schilferen. Bij een lichte oppervlakkige peeling gebeurt dat overigens nauwelijks. De huid heeft bij diepe peelings meer tijd nodig om te herstellen. De huid kan tintelen en jeuken tijdens het genezingsproces. Na een paar weken is de huid helemaal hersteld en het resultaat zichtbaar. Je mag de eerste maanden niet in de zon of onder de zonnebank.

Door chemische peelings kunnen pigmentverschillen optreden. Soms trekt dit na verloop van tijd bij, maar niet altijd. Direct na de behandeling bestaat kans op infectie van het behandelde gebied. Dit geldt vooral voor mensen die het herpes labialis virus dragen en daardoor snel last hebben van koortsblaasjes. Een enkele keer krijgen mensen na de behandeling last van roodheid en jeuk. Als de peeling te diep is geweest, kunnen er littekens ontstaan.

Facelift

Wanneer je overweegt een facelift te ondergaan, besef dan dat niet alle rimpels met deze operatie zullen verdwijnen. Laat je daarom uitvoerig informeren over het te behalen resultaat. Het resultaat van de facelift is net als de chemische peeling en de lasertherapie tijdelijk. Na een aantal (vijf tot tien) jaar is een nieuwe operatie nodig. Een facelift wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg.

Met een facelift worden rimpels en uitgezakte huidplooien van de hals en de wangen gecorrigeerd, door de huid operatief strak te trekken. Rimpels rond de mond en rimpels die zijn ontstaan door de mimiek van het gezicht zullen met een facelift niet verdwijnen.

Voor het uitvoeren van de facelift heeft een uitgebreid gesprek met de plastisch chirurg plaatsgevonden. De behandeling gebeurt meestal onder narcose. Een zogenaamde minilift wordt ook wel met een plaatselijke verdoving gedaan. Tijdens de behandeling wordt de huid van de hals en de wangen voor een groot deel losgemaakt. Diepere weefsellagen worden losgehaald en het geheel wordt strak gespannen in de richting van de oren. De huid wordt gehecht. De plastisch chirurg zal dit zodanig doen dat de hechtingen nauwelijks opvallen. De behandeling duurt een aantal uur.
Na de operatie wordt het gezicht ingepakt met een drukverband. Na een paar dagen wordt het verband verwijderd. De huid is gezwollen en vertoont bloeduitstortingen. Het duurt een aantal weken voordat dit is weggetrokken. Na twee weken worden de hechtingen verwijderd. Het uiteindelijke resultaat van de facelift is na enkele weken te zien.

Een facelift kan nabloedingen en infecties veroorzaken. Ook kan een zenuw beschadigd worden, maar dat komt zelden voor. Praat met de plastisch chirurg over alle risicoÂ’s.

Lasertherapie

Sinds 1994 is het mogelijk om diepe lijntjes en rimpels in de gezichtshuid te behandelen met lasertherapie. Hiervoor gebruikt men de CO2 laser, ook wel laser resurfacing genoemd. De laser verwijdert de oppervlakkige huidlagen. Het verwijderen van de huidlaag gaat dieper en preciezer dan die van de chemische peeling. Na de behandeling is de huid gladder, soepeler, frisser en egaler van teint.

Voor de behandeling met een CO2 laser wordt je plaatselijk verdoofd. Je kunt eventueel helemaal onder narcose gaan. Dat gebeurt voornamelijk als het hele gezicht wordt behandeld. Na de verdoving zal de arts met de CO2 laser het gezicht behandelen. De laser is zeer nauwkeurig. Er kan niet teveel huid worden weggehaald.
 
De laser geeft warm infrarood licht. Het bovenste huidlaagje verdampt en er blijft een grijze stof over. Deze stof wordt tijdens de behandeling met een gaasje weggehaald. De huid ziet eruit alsof het aan het vervellen is. Op deze manier verdwijnen rimpeltjes en lijntjes. De huid wordt strakker omdat het bindweefsel door de behandeling 10 tot 15 procent krimpt. Direct na de operatie wordt het gezicht met een dikke zalf ingesmeerd om infecties te voorkomen en het vochtgehalte in de huid op peil te houden. De eerste zwellingen verdwijnen na ongeveer vijf dagen. De roodheid kan echter een aantal maanden aanhouden. Een foundation kan dit camoufleren.

De behandeling is niet geheel pijnloos. Je krijgt een plaatselijke verdoving die met injecties wordt aangebracht. Een paracetamol voorkomt napijn. De eerste twee weken kun je niet werken of aan sociale activiteiten deelnemen. Ook mag de gezichthuid de eerste maanden niet aan de zon blootgesteld worden. Je moet in ieder geval na een laserbehandeling voortaan altijd een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor gebruiken. Er zijn meerdere soorten CO2 lasers. De nieuwste lasers behandelen de huid in kleine deeltjes. Het herstel duurt hierdoor korter. Ze zijn geschikt voor de behandeling van huidveroudering, maar niet voor de sterk verouderde huid.

Het resultaat van een laserbehandeling blijft vijf tot tien jaar zichtbaar. Je moet wel goede huidverzorgingsproducten gaan gebruiken om het ontstaan van nieuwe rimpels zo lang mogelijk uit te stellen.

Een laserbehandeling kan complicaties geven. Je kunt allergisch reageren op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en pleisters. Er bestaat een kans op een infectie. De huid kan er na de behandeling bleker uitzien. De huid kan langdurig rood zien en er kan een trekkerig gevoel rond de ogen optreden.

Leefregels aanpassen

Het ontstaan van rimpels kun je eigenlijk niet of nauwelijks voorkomen. Toch kun je aan de hand van een aantal eenvoudige leefregels huidveroudering uitstellen. Hoe vroeger je begint met je huid goed te verzorgen, hoe langer het duurt voordat de eerste expressierimpels zich permanent in je gezicht vestigen.

Verzorg dagelijks je gezicht

Gebruik dagelijks goede huidverzorgingsproducten. Start hiermee al voor je 25ste en verlaat het huis in de zomer nooit zonder je gezicht met een beschermende factor tegen de zon te hebben ingesmeerd. Reinig je huid goed voordat je het verzorgende product gebruikt. Zo wordt het beter door de huid opgenomen en kan het zijn werk goed doen. Vraag bij een schoonheidsspecialiste welk verzorgingsproduct precies is afgestemd op jouw huid. Dit geldt ook voor mannen.

Eet gezond

Een goede voeding zorgt niet alleen voor een gezond lijf. Je huid zal er wel bij varen, net als je haren en nagels. Eet veel groenten en fruit. Ze zitten vol anti-oxidanten. Drink veel water. Het water zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen.

Ontspan!

Steeds meer schoonheidsspecialisten ontdekken het belang van ontspanning voor de schoonheid van de klant. Er worden daarom tegenwoordig veel huidverzorgende behandelingen gecombineerd met ontspannende additieven, zoals het gebruik van etherische oliën. Vermijd stress en neem dagelijks tenminste vijf minuten tijd voor jezelf om helemaal tot rust te komen. Zorg daarbij ook voor voldoende nachtrust.

Zon met mate

Het zonlicht is één van de boosdoeners die de huid snel laat verouderen. Door teveel zonlicht verliest de huid haar elasticiteit en zal ze verslappen. Bescherm je huid daarom goed in de zon. Gebruik goede zonneproducten die afgestemd zijn op jouw huidtype. Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Je hoeft niet helemaal uit de zon te blijven. Zonlicht levert ook een positieve bijdrage. Je huid krijgt dankzij het zonlicht een natuurlijke bescherming. Een natuurlijke bruine tint ziet er mooi (en gezond!) uit. De zon heeft daarbij ook een positieve invloed op je stemming. De vitamine D die je lichaam door het zonlicht aanmaakt is goed voor je en geeft je weerstand. Geen reden dus om de zon helemaal maar te vermijden.

Stop met roken

Roken is slecht voor je huid. De nicotine in de sigaret zorgt voor een verminderde doorbloeding. Je huid krijgt een vale en grauwe kleur als je meerdere sigaretten per dag rookt. Door de vernauwde bloedvaten kunnen voedingstoffen minder goed getransporteerd worden en de huid verliest aan elasticiteit. De bewegingen die je maakt bij het roken, zoals het met de mond trekken aan de sigaret, bevordert hier kleine lijntjes.

Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging, het liefst in de buitenlucht, zorgt voor een gezond lichaam. Door actieve bewegingen worden afvalstoffen makkelijker afgevoerd. De huid wordt beter doorbloed en de aanmaak van nieuwe huid wordt gestimuleerd.

Rimpels opvullen

Injectabels (ook fillers genoemd) worden gebruikt om rimpels en plooien in de gezichtshuid te laten verdwijnen. Ze kunnen soms ook worden toegepast bij littekens of om bepaalde delen van het gezicht te accentueren. Je kunt bijvoorbeeld met fillers je lippen opvullen.

Er bestaan twee soorten fillers: afbreekbare en niet-afbreekbare. De meeste artsen gebruiken de afbreekbare soorten. Niet-afbreekbare biedt een langdurig resultaat en is daarmee in verhouding tot de afbreekbare een stuk goedkoper. Het nadeel is echter dat wanneer de behandeling met de niet-afbreekbare fillers tegenvalt of allergische reacties teweegbrengt, kun je het product niet of nauwelijks (en dan alleen operatief!) verwijderen. De afbreekbare fillers hebben een effect dat 3 tot 9 maanden blijft.

Veel gebruikte afbreekbare fillers zijn Restylane, en Perlane. Ze bestaan uit hyaluronzuur en zijn speciaal ontwikkeld voor het opvullen van uitgesproken lijnen en diepe rimpels. Touch bestaat ook uit hyaluronzuur en is meer geschikt voor het opvullen van fijnere lijntjes. Surgiderm bestaat eveneens uit hyaluronzuur. Het wordt gebruikt om delen van het gezicht weer op te vullen. Hyaluronzuur is een substantie die van nature in de huid voorkomt. Het is een eiwit dat verantwoordelijk is voor het herstel van de vochtbalans. Surgiderm vervaagt rimpels en verbetert de gezichtscontouren.

Andere fillers bevatten polymelkzuur. Fillers die bestaan uit polymethyl-methacrylaat (zoals Artecoll) en hydrofiel polyacrylamide (zoals Aquamid) behoren tot de niet-afbreekbare injectabels.

Fillers kunnen nare bijwerkingen hebben, vooral als het allergie voor het product betreft. Maar ook ondeskundigheid van de behandelend arts kan leiden tot schade in de vorm van infecties tot beschadigingen van zenuwen en ontstekingreacties. Verzamel daarom van tevoren alle informatie over de soort fillers die gebruikt wordt en vraag de dermatoloog of plastisch chirurg die de behandeling uitvoert naar zijn of haar ervaring met het gebruik van de desbetreffende fillers.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over rimpels

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!